Gå direkt till innehåll
Färre unga har svårt att betala

Pressmeddelande -

Färre unga har svårt att betala

Antalet personer med betalningssvårigheter minskar i landet. Minskningen var störst bland unga, där antalet personer som fått krav från Kronofogden gällande obetalda skulder sjönk med 4 procent under 2016. Det visar statistik som Visma sammanställt från Kronofogden.

– Det är positivt att antalet personer med betalningssvårigheter minskar, men fortfarande får många betalningsanmärkningar. Det kan få stora konsekvenser, som svårigheter att få hyreskontrakt, jobb, ta lån eller skaffa kontokort, säger Elinor Sjögren, skuldrådgivare på Visma Collectors.

Under 2016 fick 385 000 personer i landet krav riktade mot sig. Det är en minskning med 6 301 personer och motsvarar 1,6 procent färre jämfört med föregående år. Bland de unga, under 26 år, är minskningen hela 2 154 personer, eller 4 procent. Totalt tog Kronofogden emot strax över en miljon ansökningar om betalningsförelägganden under fjolåret, vilket är 2 procent färre än 2015.

Antalet unga som berörs av ansökningar om betalningsföreläggande minskade mest i Kalmar län och på Gotland, där antalet personer är 10 procent respektive 9 procent lägre än 2015. Unga med betalningssvårigheter har blivit färre i 18 av 21 län. I Blekinge har antalet personer stigit med 5 procent och i Jämtland med 3 procent jämfört med 2015.

– Att ha ordning på sin ekonomi handlar om att ha koll på både inkomster och utgifter. En bra budget gör att risken för snedsteg blir mindre. Det handlar ofta mer om hur inkomsten används än hur mycket en person tjänar. Om pengarna inte räcker till en månad är det viktigt att ha en buffert, säger Elinor Sjögren.

Fem tips: Så tar du kontrollen över din ekonomi
1. Ha koll på dina utgifter och gör en budget.
2. Se över dina vanor och spara in på småutgifter.
3. Börja månadsspara och sätt konkreta mål.
4. Ta höjd för oförutsedda kostnader och inkomstförändringar.
5. Gå igenom dina försäkringar för att se om du kan hitta billigare alternativ.

Kort om betalningsföreläggande
För de allra flesta typer av skulder mellan privatpersoner eller företag går det att ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogden. Skulden måste avse pengar och att sista datum för betalningen har passerat. Det kan till exempel gälla vid köp av varor och tjänster eller om du lånat ut pengar.

Bilagor
Statistik för betalningsföreläggande på läns- och kommunnivå
Länsrankning över betalningsföreläggande

Om statistiken
Statistiken om betalningsföreläggande är hämtade från Kronofogden. Antalet personer gäller privatpersoner folkbokförda i respektive län. Till detta tillkommer personer som saknar känd adress, med skyddade personuppgifter, dödsbon, samordningsnummer eller personer med utländsk adress.

För mer information, kontakta
Elinor Sjögren, skuldrådgivare på Visma Collectors, 073-052 85 33, elinor.sjogren@visma.com

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar


Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Visma förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser inom både privat och offentlig sektor. 500 000 nordeuropeiska kunder använder Vismas produkter och tjänster, och ytterligare 300 000 använder Visma som hostingpartner. Koncernen har 5 500 anställda och omsatte 8 338 miljoner norska kronor 2015.

Presskontakt

Malin Fredriksson

Malin Fredriksson

Presskontakt Pressansvarig Visma +46 73 313 43 88

Relaterat material