Gå direkt till innehåll
Färre nya företag i september

Pressmeddelande -

Färre nya företag i september

Under september månad startades 5 548 nya företag i Sverige. Det är en minskning med 5,7 procent jämfört med samma månad förra året, visar ny statistik från Bolagsverket som Visma sammanställt.

– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. För att Sverige ska må bra måste fler vilja och våga välja småföretagslivet, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Det registrerades 5 548 nya företag i Sverige under september, vilket är 5,7 procent färre än under september 2016, då 5 882 nya företag startades. Hittills i år har nyföretagandet i landet minskat med 0,8 jämfört med samma period förra året.

Minskat nyföretagande i 16 av 21 län
Antalet registreringar av nya företag minskade i 16 av 21 län. Västmanland stod för den största minskningen i landet, där sjönk antalet registreringar av nya företag med 29,3 procent. I Jämtland och Dalarna ökade nyföretagandet mest, med 9,5 respektive 5,7 procent.

– Förutsättningarna för att starta, driva och utveckla företag måste bli bättre! Sveriges ekonomi går som tåget just nu, men för att vi ska klara av både sysselsättning och välfärd på sikt behövs fler nya företag, säger Boo Gunnarson.

Enligt en Sifoundersökning som Visma genomförde i vintras drömmer var tredje svensk, 35 procent, om att starta eget företag. Bland unga svenskar är andelen ännu högre. I åldersgruppen 18–29 år drömmer varannan, 49 procent, om att ha ett eget företag. Det vanligaste skälet till att avstå är rädslan för ekonomisk otrygghet i händelse av sjukdom.

Om statistiken
I nyföretagandet räknas de fyra vanligaste företagsformerna aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag. Många enskilda näringsidkare är enbart registrerade hos Skatteverket och finns då inte med i Bolagsverkets statistik.


Bilaga: Länsvis statistik över nyföretagandet för september 2017.

För mer information, kontakta gärna
Boo Gunnarson, företagarexpert Visma Spcs, 070-872 72 32, boo.gunnarson@visma.com
Johanna Stier, pressansvarig Visma Spcs, 073-056 17 69, johanna.stier@visma.com

Ämnen

Kategorier


Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Visma förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser inom både privat och offentlig sektor. 760 000 nordeuropeiska kunder använder Vismas produkter och tjänster, och ytterligare 300 000 använder Visma som hostingpartner. Koncernen har 6 600 anställda och omsatte 7 855 miljoner norska kronor 2016.

Presskontakt

Malin Carlson

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73