Gå direkt till innehåll
​Få småföretagare vabbar när barnen är sjuka

Pressmeddelande -

​Få småföretagare vabbar när barnen är sjuka

Nu börjar årets influensasäsong och många är hemma med sjuka barn. Men bara en av tre småföretagare vabbar när barnen är sjuka. De flesta väljer att jobba hemma medan de tar hand om barnen, visar en undersökning av ekonomiföretaget Visma.

– Som småföretagare kan det vara svårt eller helt omöjligt att hitta någon som tar hand om företaget när barnen är sjuka. Är man borta riskerar man att tappa intäkter, att bryta avtal med skadestånd som följd eller att förlora kunder, säger Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs som ligger bakom undersökningen.

Finns ett stort mörkertal
Under 2013 var det omkring 750 000 personer i landet som fick ersättning för vård av barn, enligt siffror från Statistiska centralbyrån.

Ser man till gruppen småföretagare skulle totalt 110 000 personer kunna ta ut ersättning medan endast lite drygt 36 000, eller 33 procent, väljer att göra det, enligt Vismas undersökning.

Många av de svarande, 43 procent, väljer att vobba, det vill säga de jobbar samtidigt som de är hemma med sjukt barn. 24 procent av de svarande uppger att de vare sig vabbar eller vobbar.

Kan arbeta på distans
Ökade möjligheter till hem- och distansarbete kan vara en av anledningarna till att många avstår från vabbandet. Att kolla mejl, delta i möten eller administrera är enkelt att göra via dator, mobil eller surfplatta.

Majoriteten av de svarande, hela 73 procent, menar att den nya tekniken bidrar till att möjliggöra just distansarbete. Endast 11 procent svarar att detta inte bidrar till att de kan arbeta mer på distans, medan 16 procent svarar att det varken ökar eller minskar möjligheterna.

– I dag har många företagare en så pass flexibel arbetssituation att de kan välja när på dygnet de vill arbeta. De kan stanna hemma med sjukt barn dagtid utan att ta ut ersättning, för att sedan sköta företagets arbetsuppgifter på kvällen, säger Rolf Dahlberg.

De flesta företag är små
I Sverige finns drygt en miljon registrerade företag. 98 procent av dem är småföretag med färre än 20 anställda. Statistiska centralbyrån räknar med att det går 2,5 företag på varje företagare. Antalet småföretagare i landet är därmed cirka 440 000.

Om undersökningen
Undersökningen om balans i livet hos småföretagare genomfördes genom utskick via e-post. Majoriteten av deltagarna i undersökningen var egenföretagare utan anställda.

Läs också!

*Ÿ Tips om hur man klarar företag och sjuka barn – samtidigt: Läs artikeln här
Ÿ* Så gör Anna Newman, företagare och förälder, när barnen är sjuka: Lär artikeln här

För mer information, kontakta
Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs, 0470-70 60 39
Lars Fredell, pressansvarig hos Visma, 0708-39 69 25
Kontakta Lars Fredell om du vill komma i kontakt med företagare som deltagit i undersökningen och som kan svara på frågor om deras vab och vob.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, outsourcingtjänster, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Vi förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser både inom privat och offentlig sektor. 340 000 nordeuropeiska kunder använder våra produkter och tjänster, och ytterligare 330 000 använder oss som hostingpartner. Vi är 5 600 anställda och omsatte 6 500 miljoner norska kronor 2013.

Presskontakt

Malin Carlson

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73

Relaterat innehåll