Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Få företag har hjärtstartare

Bara fyra av tio företagare i Sverige vet var den närmaste hjärtstartaren finns om en anställd får ett plötsligt hjärtstopp. Knappt var fjärde företag har en egen hjärtstartare. Det visar en undersökning som Hjärt-Lungfonden har gjort bland små och medelstora företag i samarbete med ekonomiföretaget Visma.

Varje år drabbas ungefär 10 000 personer av plötsligt hjärtstopp. Bara 500 överlever. En hjärtstartare i kombination med hjärt-lungräddning är enda sättet att rädda liv.

– Många fler människor dör av hjärtstopp än i bränder. Ändå är det obligatoriskt med brandsläckare på arbetsplatsen, medan hjärtstartare inte är det. Om fler företag hade en hjärtstartare skulle fler liv kunna räddas, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

För att man ska överleva ett plötsligt hjärtstopp måste man få hjälp inom tre minuter. Trots det visar undersökningen att bara fyra av tio företagare, 41 procent, vet var den närmaste hjärtstartaren finns. Knappt var fjärde företag, 23 procent, har en egen hjärtstartare. De vanligaste skälen till att företag väljer att inte skaffa en hjärtstartare är att de känner att de har för lite kunskap eller att det kostar för mycket.

Små och medelstora företag utgör 99,9 procent av alla företag i Sverige. Tillsammans sysselsätter de en stor del av Sveriges arbetskraft. Trots att det är bråttom när någon drabbas av plötsligt hjärtstopp är kunskapen bland företagarna låg. Bara tre av tio företag, 29 procent, har erbjudit sin personal utbildning i hjärt-lungräddning.

– En hjärtstartare är en billig livförsäkring. För att få ner kostnaderna kan flera småföretagare gå ihop och köpa in hjärtstartare och utbildning i hjärt-lungräddning tillsammans, säger Daniel de Sousa, vd på Visma Spcs.

För att öka antalet hjärtstartare driver Hjärt-Lungfonden kampanjen Hjärtsäkra Sverige. Målet med kampanjen är att dubblera antalet hjärtstartare i samhället, att utbilda 100 000 personer i hjärt-lungräddning och att öka antalet överlevande vid plötsligt hjärtstopp till minst 1 200 människor per år.

Fakta om plötsligt hjärtstopp
- Plötsligt hjärtstopp innebär att hjärtat oväntat stannar. 
- Omedelbar hjärt-lungräddning i kombination med hjärtstartare ger bäst möjlighet att rädda liv.
- Den som behandlas med hjärtstartare inom tre minuter har 75 procents chans att överleva.
- Endast 500 av de 10 000 som varje år drabbas av plötsligt hjärtstopp i Sverige överlever.

Om undersökningen:
Undersökningen är en del av Hjärt-Lungfondens kampanj Hjärtsäkra Sverige och genomfördes via e-post till 9 700 små och medelstora företag under september–oktober 2015. De cirka 700 företag som svarade på enkäten representerar en stor bredd av branscher, varav de största är verkstad och industri (15 procent), redovisning och revision (14 procent), bygg (10 procent), handel (10 procent), transport och åkeri (7 procent) samt IT och telekom (7 procent).

För mer information, kontakta gärna:
Anna Ålenius Mathson, pressansvarig Hjärt-Lungfonden, telefon 0708-54 42 30, anna.alenius@hjart-lungfonden.se
Daniel de Sousa, vd Visma Spcs, telefon 0703-35 86 84, daniel.de.sousa@visma.com

Så använder du en hjärtstartare

1. Starta hjärtstartaren och följ dess instruktioner.

2. Ta bort kläderna från personens bröstkorg.
3. Sätt fast elektroderna på bröstet enligt bilderna.
4. Om defibrillering rekommenderas: rör inte personen, tryck på knappen.*
5. Fortsätt med hjärt-lungräddning tills du blir avlöst eller personen visar tydliga livstecken.

* Hjärtstartaren är halvautomatisk och ger fortlöpande instruktioner. Genom att analysera hjärtats tillstånd kan hjärtstartaren dela ut en elstöt om den känner av att det behövs.

Mer från Visma
Få småföretagare har rutiner för krishantering

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, outsourcingtjänster, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Vi förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser både inom privat och offentlig sektor. 400 000 nordeuropeiska kunder använder våra produkter och tjänster, och ytterligare 330 000 använder oss som hostingpartner. Vi är 6 700 anställda och omsatte 7 100 miljoner norska kronor 2014.

Presskontakt

Malin Carlson

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73