Gå direkt till innehåll
Enklare regler toppar småföretagarnas önskelista

Pressmeddelande -

Enklare regler toppar småföretagarnas önskelista

Sveriges småföretagare vill att den kommande regeringen prioriterar att minska regelkrånglet och sänker kostnaderna för att anställa. Det visar en undersökning som Visma gjort. 

– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. För att Sverige ska behålla sin konkurrenskraft, krävs det att företagen har bra förutsättningar. Därför måste de som nu ska bilda regering sätta de här frågorna högt upp på sin agenda, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Vismas undersökning visar att den fråga som är viktigast för företagarna är att den kommande regeringen minskar regelkrånglet. Nästan sex av tio småföretagare, 56 procent, upplever att många och krångliga regler är ett problem i deras vardag. Nästan lika hög andel, 55 procent, tycker att det borde vara lättare och billigare att anställa.

Samma undersökning visar även att nästan nio av tio småföretagare vill att regeringen gör mer för de som ska starta och redan driver företag i Sverige. Inte ens en av tio småföretagare ger den nuvarande företagarpolitiken godkänt.

– Att fler vill starta, driva och utveckla företag är avgörande för sysselsättning, välfärd och regional utveckling. Men företag uppstår inte ur ett vakuum, utan är resultatet av ett klimat där fler vill och vågar ta klivet till eget, säger Boo Gunnarson.

De senaste åren har nyföretagandet i Sverige tappat fart. Hittills i år har 6 procent färre nya företag startats jämfört samma period i fjol. Förra året minskade nyföretagandet med 1 procent. Det var första gången sedan 2013 som nyföretagandet gick tillbaka. 


För mer information, kontakta gärna
Boo Gunnarson, företagarexpert Visma Spcs, 070-872 72 32, boo.gunnarson@visma.com
Johanna Stier, pressansvarig Visma Spcs, 073-056 17 69, johanna.stier@visma.com

Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes via e-post till omkring 17 500 småföretag mellan den 18 och 30 april 2018. Sammanlagt svarade 1 313 företag på frågorna. Den geografiska spridningen av de svarande motsvarar ett statistiskt urval. En av frågorna som ställdes i undersökningen var: Utifrån din vardag som företagare – vilka av följande frågor tycker du att politikerna borde prioritera? De svarande fick markera två av följande alternativ:
– Färre och enklare regler
– Lättare och lägre kostnader för att anställa
– Säkra tillgången på rätt kompetens
– Öka den ekonomiska tryggheten för företagare
– Fler finansieringsmöjligheter
– Förbättra den digitala infrastrukturen (tex bredband)
– Bättre stöd från ansvariga myndigheter, till exempel Arbetsförmedlingen och Tillväxtverket
– Vet ej:
– Annan:

Ämnen

Kategorier


Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Visma förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser inom både privat och offentlig sektor. 800 000 nordeuropeiska kunder använder Vismas produkter och tjänster. Koncernen har fler än 8 500 anställda och omsatte 9 146 miljoner norska kronor 2017.

Presskontakt

Malin Carlson

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73