Gå direkt till innehåll
Enklare betalningar med QR-kod på fakturan

Pressmeddelande -

Enklare betalningar med QR-kod på fakturan

En liten fyrkantig kod kan komma att revolutionera all hantering av fakturor – både för konsumenter och företagare. Lösningen lanseras nu som en öppen standard, tillgänglig för alla. Bakom initiativet står ekonomiföretaget Visma.

Vi ser det här som ett genombrott för elektroniska betalningar. Vi vill att alla banker, programleverantörer och företag som printar fakturor får tillgång till tekniken – även våra konkurrenter, säger Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs.

Med sin mobiltelefon kan användaren läsa av QR-koden på en ankommande faktura och godkänna den för betalning. Därefter svarar banken för att fakturan betalas på rätt dag och till rätt mottagare. Även företag som scannar in sina fakturor kommer att kunna läsa QR-koden.

Genombrott för e-betalningar

Lösningen förser automatiskt fakturan med en QR-kod som innehåller all den information en bank behöver för att kunna genomföra en betalning. Mottagaren av en faktura kan med ett enkelt knapptryck på mobilen eller via en webbkamera betala sin faktura. Tekniken kommer att finnas tillgänglig för alla och blir enkel att använda.

Vi anser att det är viktigt att förenkla både för privatpersoner och för företag. Med Vismas stora kundunderlag innebär det att vi ganska omgående får många fakturor med QR-kod på. Med andra aktörers hjälp blir genomslaget ännu större. Vår målsättning är att skapa en ny de facto-standard som alla kan använda, säger Rolf Dahlberg.

Bankerna visar intresse
Eftersom lösningen gör det enklare för den som ska betala sin faktura, tilltalar den även bankerna, som nästan alltid finns med som en nödvändig aktör i alla betalningar. Visma har träffat avtal med Nordea, som kommer att införa scanning av QR-koder i sin bank-app för att göra det enklare för kunderna att göra betalningar via mobilen.

Diskussioner pågår även med ett antal andra affärsbanker. Då flera banker redan har appar till sina internetbanker är det förhållandevis enkelt att komplettera med en funktion för QR-läsning.

Vismas QR-lösning i korthet
- Enklare betalningsrutiner
- Inget mer knappande av långa OCR-nummer
- Scanna QR-koden på fakturan med din bank-app
- Godkänn fakturan i appen och betalningen är klar.

Läs mer om Vismas QR-lösning här www.usingqr.se. Du kan också läsa in koden på bilden ovan.

Om QR-koder
QR är en förkortning för Quick Response. QR-koder är tvådimensionella streckkoder, utvecklade från EAN-koderna och på senare år allt vanligare. Bland annat används QR-koderna för olika former av streckkodsläsare och för applikationer till smarta mobiltelefoner. (Källa: Wikipedia)

För mer information, kontakta
Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs AB, 0470-70 60 39, rolf.dahlberg@visma.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Visma gör verksamheter mer effektiva. Koncernen levererar programvara, outsourcingtjänster, inköps- och anbudslösningar, betalningstjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterade utvecklings- och konsulttjänster. Visma förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser inom både privat och offentlig sektor. 340 000 nordeuropeiska kunder använder Vismas produkter och tjänster, och ytterligare 330 000 har Visma som hostingpartner. Koncernen har över 5 000 anställda, varav 1 500 i Sverige. 2012 uppgick omsättningen till 5 749 miljoner norska kronor.

Presskontakt

Malin Carlson

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73