Gå direkt till innehåll
DNB-fakturor med QR-lösning från Visma

Pressmeddelande -

DNB-fakturor med QR-lösning från Visma

I stället för ett inbetalningskort har fakturorna från DNB Finans nu en QR-kod. Genom att skanna koden med sin mobil får mottagaren upp inbetalningen direkt i sin internetbank. Bakom QR-initiativet står ekonomiföretaget Visma.

Under december skickar DNB Finans ut sina nya interaktiva fakturor som gör inbetalningar enklare för kunden. Inbetalningskortet, och det långa OCR-numret, ersätts med en QR-kod för alla kunder som betalar sina fakturor via internet. Genom att skanna in QR-koden kommer räkningen upp direkt i mobilen, datorn eller surfplattan.

Öppen standard
Bakom initiativet med QR-koder på fakturor står Visma, vars öppna standard är tillgänglig för alla. Banker och andra stora fakturautställare, men även mindre företag, beräknas bli stora användare av den.

– Vi ser det här som ett genombrott för elektroniska betalningar. Vi vill att alla banker, programleverantörer och företag som printar fakturor får tillgång till tekniken – även våra egna konkurrenter, säger Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs.

Enklare och säkrare
– Det är både enklare och säkrare att använda en QR-kod. All betalningsinformation i fakturan flyttas automatiskt över till bank-appen när användaren scannar QR-koden. All komplettering med extra uppgifter försvinner, vilket eliminerar felinmatning. Att betala fakturan går på bara någon sekund, säger iPeter Ahnell, affärsutvecklare hos DNB Finans.

När det utrymmeskrävande inbetalningskortet försvinner från fakturan ges också möjlighet att använda utrymmet för viktig information eller erbjudanden som är anpassade efter mottagarens intressen. Det är också anledningen till att DNB Finans gärna använder pappersfakturor i stället för e-fakturor.

Bättre kundrelationer
– Vi har döpt om vår faktura och kallar den relationsdokument. En undersökning från Posten visar att i stort sett alla öppnar sina fakturor och 70 procent är positiva att få erbjudande på den. I stället för att skicka reklam som många gör så pratar vi med våra kunder tolv gånger om året, säger iPeter Ahnell.

De nya fakturorna, som har tagits fram i samarbete med Visma och kommunikationsföretaget Strålfors, har anpassats genom eye tracking, en teknik som följer ögat och registrerar vad en person tittar på. På så sätt har man utvecklat en faktura som tydligt och snabbt ger en överblick.

Om QR-koder
QR är en förkortning för Quick Response. QR-koder är tvådimensionella streckkoder, utvecklade från EAN-koderna och på senare år allt vanligare. Bland annat används QR-koderna för olika former av streckkodsläsare och för applikationer till smarta mobiltelefoner. (Källa: Wikipedia)

Läs mer om Vismas QR-initiativ: http://www.usingqr.se/

DNB är en av de ledande nordiska aktörerna inom bank, finans och försäkring. Med över 290 000 finansierade fordon är de även Nordens största fordonsfinansiär.
Strålfors
, som ägs av PostNord, utvecklar, producerar och levererar system, tjänster och produkter för effektiv kommunikation.

För ytterligare information, kontakta
Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs, 0470-70 60 39
iPeter Ahnell, affärsutvecklare hos DNB Finans, 070-542 64 25
Marika Lohman, Key Account Manager Strålfors, 08-508 830 04

Ämnen

KategorierPresskontakt

Malin Carlson

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73

Visma
Box 4015
203 11 Malmö
Sweden