Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Data populärast när unga startar eget

Första kvartalet i år startade nästan 2 000 ungdomar mellan 18 och 25 år en enskild firma. Det motsvarar 30 procent av alla nya enskilda firmor under kvartalet. Den populäraste branschen bland unga nyföretagare var dataprogrammering, visar en färsk sammanställning från Visma.

Under hela förra året registrerades drygt 7 000 enskilda firmor av ungdomar i den här åldersgruppen. Den populäraste branschen då var hårvård, som nu förpassats till andra plats i rankinglistan av dataprogrammerarna.

Artistisk verksamhet ligger fortfarande högt i listan, där även internethandel och restaurangverksamhet nu tagit sig in bland topp fem. Branschtopplistan bygger på statistik från Bolagsverket och kreditupplysningsföretaget UC som Visma sammanställt.

– Dagens nyföretagare är morgondagens arbetsgivare, både för sig själva och för andra. Att nyföretagandet är så stort bland ungdomar är därför väldigt lovande. Det är också positivt att kunna notera att de finns i så många som 350 olika branscher, säger Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs.

Entreprenörskap i skolan
I den nya läroplanen för gymnasiet, som börjar tillämpas i höst, får entreprenörskap en viktig roll. Undervisningen ska bland annat stimulera elevernas kreativitet, lära dem att omvandla idéer till målinriktade aktiviteter och att leda projekt.

– Satsningen på entreprenörskap i skolan kan bli banbrytande och det är viktigt att ämnet inte bara fokuserar på den kreativa processen, utan lika mycket på de praktiska färdigheter som krävs för att gå från idé till företag, exempelvis bokföring, fakturering och lönehantering, säger Rolf Dahlberg.

Stöd till Ung Företagsamhet
Visma stöder organisation Ung Företagsamhets verksamhet i skolorna. Under läsåret 2010/2011 har 19 820 elever drivit drygt 6 200 UF-företag. I samband med den avslutande galan på Stockholms-mässan den 10 maj delar Visma för tredje året ut priset ”Årets UF-skola” (läs mer på Facebook).

De fem populäraste branscherna bland unga nyföretagare första kvartalet 2011 (1 862 firmor)
1. Dataprogrammering (122 nya företag)
2. Hårvård (114)
3. Artistisk verksamhet (96)
4. Postorderhandel på internet (69)
5. Restaurangverksamhet (63)

De fem populäraste branscherna bland unga nyföretagare under hela 2010 (7 194 firmor)
1. Hårvård (583 nya företag)
2. Artistisk verksamhet (411)
3. Dataprogrammering (406)
4. Skönhetsvård (261)
5. Byggnadssnickeriarbeten (252)

• I det bifogade PDF-dokumentet finns första kvartalets branschtopplistor för samtliga län.

Om statistiken: I underlaget ingår enbart registrerade enskilda näringsidkare, en vanlig företagsform i de yngre åldersgrupperna. Sett över alla åldersgrupper registreras fler aktiebolag än enskilda firmor. Ett aktiebolags ägare är svårare att fastställa åldern på eftersom ett AB inte registreras på personnummer. Inget tyder dock på att branschspridningen ser annorlunda ut bland aktiebolag än bland enskilda firmor.

För mer information, kontakta:
Lars Fredell, informationschef för Visma Spcs AB, 0708-39 69 25, lars.fredell@visma.se

Ämnen

Kategorier


Vismakoncernen är den ledande leverantören av produkter och tjänster inom programvara, outsourcing, inköpslösningar, betalningstjänster, butiksdatalösningar, IT-projekt, anbud och upphandling. Visma förenklar och effektiviserar verksamhetsprocesser hos 240 000 kunder i både privat och offentlig sektor i norra Europa. Koncernen har drygt 4 300 anställda, varav 1 300 i Sverige. Omsättningen uppgick 2010 till 4 168 miljoner norska kronor.

Presskontakt

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73
Malin Fredriksson

Malin Fredriksson

Presskontakt Pressansvarig Visma Spcs +46 73 313 43 88