Gå direkt till innehåll
Betydligt färre nya företag i november

Pressmeddelande -

Betydligt färre nya företag i november

I november startades drygt 1 000 färre nya företag än motsvarande månad förra året, en minskning med 14 procent. De svaga siffrorna i november innebär att antalet nystartade företag i Sverige nu ligger på en lägre nivå än under 2016, visar ny statistik från Bolagsverket som Visma sammanställt.

– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag och deras bidrag till sysselsättning och välfärd får inte underskattas. Fler måste vilja och våga välja småföretagslivet för att Sverige ska fortsätta att må bra, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Det registrerades 6 537 nya företag i Sverige i november, vilket är 13,7 procent färre än under november 2016, då 7 364 nya företag startades. Hittills i år har nyföretagandet i landet minskat med 0,8 procent jämfört med samma period förra året.

Färre nya företag i 17 av 21 län
Antalet registreringar av nya företag minskade i 17 av 21 län. Blekinge och Jämtland stod för den största minskningen, där antalet registreringar av nya företag gick ner med 35 respektive 31 procent. I Gävleborg ökade nyföretagandet med 10 procent, den största ökningen i landet.

– Nästa år är det val och nu måste frågor som handlar om att förbättra förutsättningarna för att starta, driva och utveckla företag högt upp på den politiska agendan. Det är viktigt både för företagarna och för Sverige, säger Boo Gunnarson.

Enligt en Sifoundersökning som Visma genomförde i vintras drömmer var tredje svensk, 35 procent, om att starta eget företag. Bland unga svenskar är andelen ännu högre. I åldersgruppen 18–29 år drömmer varannan, 49 procent, om att ha ett eget företag. Det vanligaste skälet till att avstå är rädslan för ekonomisk otrygghet i händelse av sjukdom.

Om statistiken
I nyföretagandet räknas de fyra vanligaste företagsformerna aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag. Många enskilda näringsidkare är enbart registrerade hos Skatteverket och finns då inte med i Bolagsverkets statistik.

Bilaga: Länsvis statistik över nyföretagandet för november 2017.

För mer information, kontakta gärna
Boo Gunnarson, företagarexpert Visma Spcs, 070-872 72 32, boo.gunnarson@visma.com
Johanna Stier, pressansvarig Visma Spcs, 073-056 17 69, johanna.stier@visma.com

Ämnen

Kategorier


Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Visma förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser inom både privat och offentlig sektor. 760 000 nordeuropeiska kunder använder Vismas produkter och tjänster, och ytterligare 300 000 använder Visma som hostingpartner. Koncernen har 6 600 anställda och omsatte 7 855 miljoner norska kronor 2016.

Presskontakt

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73
Malin Fredriksson

Malin Fredriksson

Presskontakt Pressansvarig Visma Spcs +46 73 313 43 88