Gå direkt till innehåll
Bara varannan småföretagare höjer lönerna

Pressmeddelande -

Bara varannan småföretagare höjer lönerna

Småföretagarna är fortsatt försiktiga och bara hälften av dem höjer medarbetarnas löner 2014. Nästan en av tio sänker lönerna. Det visar en enkätundersökning som Visma gjort inför årets lönerevision.

Förra våren slöts fleråriga avtal mellan parterna på arbetsmarknaden. På flera av de större avtalsområdena gav de uppgörelser som gjordes våren 2013 löneökningar på cirka två procent per år under två till tre år.

– Bara hälften av landets småföretagare tänker följa förra årets avtalsrörelse och höja medarbetarnas löner. Detta signalerar att många företag inte vågar tro på en positiv konjunktur riktigt än, säger Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs som gjort undersökningen.

– Småföretagen följer i stor utsträckning de löneavtal som sluts mellan parterna på arbetsmarknaden. Lika många företag höjde i fjol som också gör det i år och de som av olika anledningar ligger kvar på oförändrad eller sänkt nivå är ungefär lika många som direkt efter avtalsrörelsen 2013, säger Rolf Dahlberg.

I undersökningen fick företagarna svara på frågan ”Hur planerar du göra med de anställdas löner i år?”. 54 procent uppgav att de tänkte höja lönerna, 38 procent att de har för avsikt att låta lönenivån ligga still och 8 procent uppgav att de tänker sänka lönerna. Drygt 1 000 företagare över hela landet svarade på enkäten som genomfördes 17-22 april.

För mer information, kontakta
Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs, 0470-70 60 39
Lars Fredell, pressansvarig hos Visma, 0708-39 69 25

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, outsourcingtjänster, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Vi förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser både inom privat och offentlig sektor. 340 000 nordeuropeiska kunder använder våra produkter och tjänster, och ytterligare 330 000 använder oss som hostingpartner. Vi är 5 600 anställda och omsatte 6 500 miljoner norska kronor 2013.

Presskontakt

Malin Carlson

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73

Relaterat innehåll