Följ Visma

Allt fler pensionärer startar eget företag

Pressmeddelande   •   Dec 20, 2010 09:10 CET

Pensionärerna står för en allt större del av nyföretagandet. På tio år har det blivit dubbelt så vanligt att seniorer startar eget. Mellan januari och oktober i år registrerades 3,5 procent av alla nya enskilda firmor av någon som är 65 år eller äldre. Det visar statistik från Bolagsverket som Visma sammanställt.

Av alla enskilda firmor drivs närmare 15 procent av personer som är 65 år eller äldre. Vanligen har dessa bolag startats när företagaren var yngre. Men de senaste åren har det också blivit vanligt att starta företag efter pensionsdagen. Procentuellt sett ökar nyföretagandet mest i pensionärsgruppen.

Start på ny karriär
– Pensionsdagen borde inte uppfattas som en slutpunkt, utan som en möjlig startpunkt för en ny karriär som företagare. Den som går i pension sitter inne med en gedigen kompetens, ett brett nätverk och ofta en tredjedel av livet framför sig. Perfekta förutsättningar för företagande, säger Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs.

Under årets första tio månader startades 3,5 procent av alla nya enskilda firmor av någon som är 65 år eller äldre. Under motsvarande period år 2000 var pensionärernas andel av nyföretagandet 1,7 procent. På tio år har alltså pensionärernas andel av nyföretagandet mer än fördubblats. Samtidigt har deras andel av befolkningen bara ökat med 0,6 procent.

Ekonomisk grundtrygghet
– De närmaste 15 åren kommer 1,6 miljoner svenskar gå i pension. Här finns en jättepotential för nyföretagande som borde tas till vara. Som seniorföretagare har du pension och därmed en ekonomisk grundtrygghet som yngre företagare bara kan drömma om. Du kan avgöra själv hur mycket du vill jobba med ditt företag, men också med vad och hur länge, säger Rolf Dahlberg.

Fortfarande är det vanligast att personer mellan 30 och 49 år startar företag. Denna grupp står för mer än hälften (53,2 procent) av alla nya enskilda firmor mellan januari och oktober i år. En fjärdedel (25,7 procent) av alla nya enskilda firmor startas av personer mellan 15 och 29 år. Resterande del av nyföretagandet (17,5 procent) står personer mellan 50 och 64 år för.

• De tio senaste årens utveckling av nyföretagandet i olika åldersgrupper och län för län finns i den bifogade pdf-versionen av pressmeddelandet.

För mer information kontakta
Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs AB, 0470-70 60 39, rolf.dahlberg@visma.se
Lars Fredell, informationschef för Visma Spcs AB, 0470-70 60 50, lars.fredell@visma.se

Vismakoncernen är Nordens ledande leverantör av produkter och tjänster inom programvara, outsourcing, inköpslösningar, betalningstjänster och butiksdatalösningar. Visma förenklar och effektiviserar verksamhetsprocesser hos 220 000 kunder i både privat och offentlig sektor i norra Europa. Koncernen har drygt 4 300 anställda, varav 1 300 i Sverige. Läs mer på visma.se.

Bifogade filer

PDF-dokument