Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Allt fler företag behöver hjälp med sin redovisning

Nästan sex av tio små och medelstora företag i landet är beroende av hjälp med sin redovisning. Det visar en undersökning från Visma. Samtidigt har Bolagsverket uttryckt oro över ett ökat antal fel i årsredovisningarna.

Revisionsplikten för mindre aktiebolag avskaffades 2010. Därmed slapp 250 000 företag i landet att ha en revisor som granskar verksamheten. Fram till i höstas hade cirka 115 000 aktiebolag valt att klara sig utan revisor, enligt Bolagsverkets uppgifter.

− Reformen har inneburit besparingar för de mindre aktiebolagen på ungefär en miljard kronor. Men också problem och nya kostnader för många av dem. Bara förseningsavgifterna uppgår till minst 45 miljoner kronor, konstaterar Magnus Hedlund, vd för tjänsteföretaget Visma Services i ett debattinlägg.

Stort behov av rådgivning
Av de aktiebolag som hade kalenderåret 2011 som räkenskapsår och skulle ha lämnat in sina årsredovisningar den 31 juli 2012 fick drygt 9 000 förseningsavgifter på grund av uteblivna årsredovisningar till Bolagsverket. Det innebar en ökning med 10 procent jämfört med året innan och en total kostnad på 45 miljoner.

− Vår undersökning visar att behovet av rådgivning är stort. När vi frågade drygt 1 200 företag i hela landet hur mycket hjälp de behöver med sin redovisning angav mer än hälften, 58 procent, att de i varierande utsträckning behöver hjälp. 27 procent svarade dessutom att de behövde hjälp i mycket hög eller ganska hög grad, säger Magnus Hedlund.

Störst hjälpbehov i Västerbotten
Mest hjälp anser sig företagarna i Västerbotten behöva. Där vill 77 procent ha hjälp i någon form, medan företagarna i grannlänet Västernorrland är mest självgående i landet med ett hjälpbehov på 44 procent. Resultaten från samtliga län redovisas i pdf-filen nedan.

Magnus Hedlunds debattartikel finns på Vismas blogg.

För mer information, kontakta
Magnus Hedlund, vd för Visma Services, 08-693 90 71, magnus.hedlund@visma.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Visma gör verksamheter mer effektiva. Koncernen levererar programvara, outsourcingtjänster, inköps- och anbudslösningar, betalningstjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterade utvecklings- och konsulttjänster. Visma förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser inom både privat och offentlig sektor. 340 000 nordeuropeiska kunder använder Vismas produkter och tjänster, och ytterligare 330 000 har Visma som hostingpartner. Koncernen har över 5 000 anställda, varav drygt 1 400 i Sverige. 2011 uppgick omsättningen till 5 142 miljoner norska kronor.

Presskontakt

Malin Carlson

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73

Relaterat innehåll