Gå direkt till innehåll
Allt färre nya företag startas i Sverige

Pressmeddelande -

Allt färre nya företag startas i Sverige

Under det första kvartalet 2018 startades 17 421 nya företag i Sverige. Det är en minskning med hela 10,3 procent jämfört med samma period 2017. Det visar ny statistik från Bolagsverket som Visma har sammanställt.

– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. För att svensk ekonomi ska fortsätta att vara stark och sysselsättningen hög, behöver den nedåtgående trenden för nyföretagandet brytas, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Mellan januari och mars i år registrerades 17 421 nya företag i Sverige. Det motsvarar en tillbakagång med 10,3 procent jämfört med motsvarande period förra året, då det startades 19 429 nya företag. Det innebär också en fortsättning på den negativa trend som inleddes 2017, då nyföretagandet minskade med totalt 1 procent på helårsbasis. Det var också första året antalet nyregistrerade företag minskade sedan 2013.

En tidigare Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av Visma visar att sju av tio svenskar, 69 procent, anser att regeringen borde göra mer för att svenskar ska starta och driva företag.

– Det är mindre än ett halvår kvar till valet och nu måste frågor som handlar om att förbättra förutsättningarna för att starta, driva och utveckla företag hamna högre upp på den politiska agendan. Det är viktigt både för både företagarna och Sverige, säger Boo Gunnarson.

Om statistiken
I nyföretagandet räknas de fyra vanligaste företagsformerna aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag. Många enskilda näringsidkare är enbart registrerade hos Skatteverket och finns då inte med i Bolagsverkets statistik.

Bilaga: Länsvis statistik över nyföretagandet för januari till mars 2018.

För mer information, kontakta gärna
Boo Gunnarson, företagarexpert Visma Spcs, 070-872 72 32, boo.gunnarson@visma.com
Johanna Stier, pressansvarig Visma Spcs, 073-056 17 69, johanna.stier@visma.com

Ämnen

Kategorier


Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Visma förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser inom både privat och offentlig sektor. 760 000 nordeuropeiska kunder använder Vismas produkter och tjänster, och ytterligare 300 000 använder Visma som hostingpartner. Koncernen har 6 700 anställda och omsatte 9 300 miljoner norska kronor 2017.

Presskontakt

Malin Carlson

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73