Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Aktiebolagen trotsar fallande nyföretagartrend i oktober

Sju av tio företag som registrerades i oktober, 72 procent, var aktiebolag. Det är en ökning med 7,5 procent jämfört med förra året. Totalt registrerades 5 400 nya företag i oktober, 3 879 av dem var aktiebolag. Det visar statistik från Bolagsverket som Visma sammanställt.

– Det är glädjande att se att allt fler väljer aktiebolag som bolagsform. Aktiebolagsformen är den som ger störst flexibilitet och möjligheter till tillväxt, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Under de senaste fem åren har andelen aktiebolag ökat kraftigt bland nystartade företag. I oktober var72 procent av de nyregistrerade bolagen aktiebolag, vilket kan jämföras med 66 procent samma månad förra året och bara 50 procent i oktober för fem år sedan. Sett till samtliga bolag startade under 2015 är 68 procent av dem aktiebolag.

Det totala nyföretagandet fortsätter att falla
I oktober registrerades 5 400 nya bolag i hela landet. Det är ett hundratal färre än under motsvarande period förra året, då 5 497 nya bolag registrerades hos Bolagsverket. Det motsvarar en minskning med 1,8 procent. Under årets första tio månader har det totalt startats 51 741 nya företag i Sverige.

– Fler företag behövs i alla delar av landet, eftersom det är i små och medelstora företag som framtidens jobb skapas. Att nyföretagandet fortsätter att falla är oroväckande, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Om nyregistreringarna

I nyföretagandet räknas de fyra vanligaste företagsformerna; aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag. Många enskilda näringsidkare är enbart registrerade hos Skatteverket och finns då inte med i Bolagsverkets statistik.

För mer information, kontakta
Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs, 070-872 72 32 

Ämnen

Kategorier


Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, outsourcingtjänster, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Vi förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser både inom privat och offentlig sektor. 400 000 nordeuropeiska kunder använder våra produkter och tjänster, och ytterligare 330 000 använder oss som hostingpartner. Vi är 6 700 anställda och omsatte 7 100 miljoner norska kronor 2014.

Presskontakt

Malin Carlson

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73