Gå direkt till innehåll
Åtta av tio småföretagare uppkopplade under semestern

Pressmeddelande -

Åtta av tio småföretagare uppkopplade under semestern

Semester innebär inte bara avkoppling för landets småföretagare. En ny undersökning från Visma visar att åtta av tio småföretagare kopplar upp sig kontinuerligt under sin ledighet, för att ha koll på verksamheten. Samtidigt uppger de flesta att de känner sig lugnare av att kunna nås under semestern.

– Med smarta digitala lösningar är det enklare än någonsin att ha ständigt koll på verksamheten. Det ger stor flexibilitet och frihet att kombinera jobb och ledighet. Men självklart är det viktigt även för småföretagare att vara lediga och koppla av, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Vismas undersökning visar att åtta av tio småföretagare i Sverige, 77 procent, har ständig kontroll över sin verksamhet under sin ledighet. En av tre svarar att de kontinuerligt kollar av mejlen eller telefonen. Varannan småföretagare gör det minst någon gång per dag. Samtidigt upplever sex av tio småföretagare, 61 procent, att det är lugnande att vara tillgänglig och ha kontroll över verksamheten.

– Som egen företagare styr du över din egen tid. Många är aldrig lediga eftersom det finns en förväntan bland kunder, leverantörer och medarbetare att man ska vara tillgänglig jämt. Att jobba modernt och virtuellt underlättar balansen mellan jobb och familjeliv, säger Boo Gunnarson.

Allt fler småföretagare går över till att använda digitala arbetsverktyg, visar tidigare undersökningar från Visma. Det är betydligt vanligare att ha alla sina system i molnet i dag än för bara något år sedan. Trots det är endast 11 procent av företagen på en avancerad nivå när det gäller digital teknik, enligt EU:s statistikbyrå Eurostat. Siffran är lägre än i något annat nordeuropeiskt land och långt under det europeiska genomsnittet på 17 procent.

För mer information, kontakta gärna:
Boo Gunnarson, företagarexpert Visma Spcs, 070-872 72 32, boo.gunnarson@visma.com
Johanna Stier, pressansvarig Visma Spcs, 073-056 17 69, johanna.stier@visma.com

Tips: Så kan småföretagaren få livspusslet att gå ihop under semestern:

  • Sätt gränser. Bestäm i förväg när du är ledig och jobbet inte får störa.
  • Delegera. Om du har anställda som jobbar när du har semester, lita på att de klarar sina arbetsuppgifter och var tydlig med dina förväntningar.
  • Var tydlig. Om du måste till exempel svara i telefon och på e-post, tala om för dina nära vilka tider detta gäller så att de vet vad de kan förvänta sig av dig.
  • Låt alla veta att du är ledig. Var tydlig med att du inte är tillgänglig och med när du kommer tillbaka. Lämna kontaktuppgifter till den som ersätter dig, det finns en sådan person.
  • Värdesätt tiden med familj och umgänge! Ledighet står inte i vägen för att uppnå dina affärsmål, utan ger dig återhämtning och ännu mer kraft att driva ditt företag.

Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes via e-post till cirka 15 000 företag mellan den 31 maj och 30 juni 2017. 836 svarade på frågorna, vilket ger en svarsfrekvens på sex procent.

Ämnen

Taggar


Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Visma förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser inom både privat och offentlig sektor. 600 000 nordeuropeiska kunder använder Vismas produkter och tjänster, och ytterligare 300 000 använder Visma som hostingpartner. Koncernen har 5 500 anställda och omsatte 7 855 miljoner norska kronor 2016.

Presskontakt

Malin Fredriksson

Malin Fredriksson

Presskontakt Pressansvarig Visma +46 73 313 43 88