Gå direkt till innehåll
Åtta av tio småföretagare tvingas ta privata lån

Pressmeddelande -

Åtta av tio småföretagare tvingas ta privata lån

Åtta av tio småföretagare i Sverige är beroende av privata lån från familj, släkt och vänner för att kunna starta sitt företag. Bara var femte använder extern finansiering, som starta eget-bidrag eller banklån, visar en undersökning från Visma.

– Ekonomisk trygghet är en utmaning för många småföretagare, inte minst att hitta finansiering. Att tvingas låna pengar av närstående är problematiskt eftersom det kan äventyra såväl privatekonomin som relationen till nära och kära, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

I Vismas undersökning uppger åtta av tio småföretagare i Sverige, 80 procent, att de är beroende av privata lån från familj, släkt och vänner när de startar sitt företag. Bara var femte småföretagare, 20 procent, svarar att de har använt sig av extern finansiering i samband med företagsstarten. Det kan handla om lån från banker och andra aktörer eller starta eget-bidrag från Arbetsförmedlingen.

Ungefär lika många, 19 procent, uppger dessutom att kostnaderna för företagsstarten låg på en högre nivå än förväntat.

– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. Vi behöver bättre möjligheter att skaffa extern finansiering för att fler företag ska startas, vilket är avgörande för att Sverige ska må bra, säger Boo Gunnarson.

Tidigare undersökningar från Visma visar att reformer för ökad ekonomisk trygghet rankas högt när småföretagare anger vilka frågor de anser att politikerna borde prioritera.

Nyföretagandet i Sverige har tappat fart på senare tid. Hittills i år har drygt 6 procent färre nya företag startats jämfört med samma period i fjol. Även i fjol minskade nyföretagandet, vilket var första gången sedan 2013 som kurvan vände nedåt.

För mer information, kontakta gärna:
Boo Gunnarson, företagarexpert Visma Spcs, 070-872 72 32, boo.gunnarson@visma.com
Johanna Stier, pressansvarig Visma Spcs, 073-056 17 69, johanna.stier@visma.com

Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes via e-post till omkring 18 000 småföretag mellan den 1 och 21 mars 2018. Sammanlagt svarade 965 företag på frågorna. Den geografiska spridningen av de svarande motsvarar ett statistiskt urval.

Ämnen

Kategorier


Visma erbjuder programvara och tjänster som förenklar, digitaliserar och effektiviserar affärsprocesser inom privat och offentlig sektor. Koncernen verkar i Norden, Benelux, Centraleuropa och Östeuropa. Med fler än 8 000 anställda, över 800 000 kunder och en omsättning på 8 537 miljoner norska kronor under 2017 är koncernen ett av de ledande programvaruföretagen i Europa.

Presskontakt

Malin Carlson

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73