Gå direkt till innehåll
Åtta av tio småföretagare tänker på jobbet under semestern

Pressmeddelande -

Åtta av tio småföretagare tänker på jobbet under semestern

Landets småföretagare har svårt att koppla bort jobbet helt när de är lediga. Mer än åtta av tio anger att de har jobbet i tankarna även när de har semester. Det visar en ny undersökning av ekonomiföretaget Visma och Företagarförbundet Fria Företagare.

– Många företagare satsar fullt ut på att uppfylla sin dröm när de startar eget. Att arbeta med sin passion innebär att gränslandet mellan jobb och fritid lätt suddas ut, men även företagare behöver ta ledigt och koppla av ibland, säger Björn Lang, tf vd Visma Spcs.

Problem och nya affärsmöjligheter
Mer än åtta av tio småföretagare, 84 procent, har företaget i tankarna när de egentligen är lediga. En fjärdedel, 25 procent, använder tiden till att tänka ut nya innovationer och fundera över hur kan vidareutveckla sin verksamhet. Vanligast är dock att det är problem gällande ekonomi, medarbetare och kunder som är svårt att släppa. Mer än var tredje svarande, 37 procent, anger det som vanligaste tanken.

– Att driva sitt eget företag innebär en stor frihetskänsla och möjlighet att styra sin egen tid. Men det är också ett ständigt ansvar som kan vara svårt att släppa. Det kan vara viktigt att hitta rätt strategier och verktyg för hur man som företagare ska hantera det, säger Mats Assarsson, ordförande för Företagarförbundet Fria Företagare.

Avkopplade gotländska företagare
Bäst på att verkligen vara lediga är småföretagarna på Gotland. Så många som var tredje gotländsk företagare anger att de kopplar bort jobbet helt när de är lediga. På andra respektive tredje plats placerar sig Uppsala län och Kronoberg där var fjärde småföretagare släpper tankarna på jobbet under semestern. I landet som helhet anger 16 procent att de aldrig tänker på jobbet när de är lediga.

Bland värmländska småföretagare uppger däremot hela 93 procent att de tänker på jobbet under semestern. Även östgötska och västerbottniska småföretagare har svårt att släppa jobbtankarna, endast en av tio kopplar bort jobbet helt.

Om undersökningen
Undersökningen om vad småföretagare tänker på under semestern genomfördes via e-post till cirka 12 700 företag mellan 26 maj och 4 juni 2015. 1 392 svarade på frågorna, vilket ger en svarsfrekvens på 11 procent. Den geografiska spridningen av de svarande motsvarar ett statistiskt urval.

Fem tips på hur företagare kan koppla av under semestern
1. Planera. Skriv en agenda med allt som ska göras direkt efter ledigheten, innan du går på semester.
2. Delegera. Kan någon annan sköta delar av verksamheten när du är borta? Om det är möjligt, delegera uppgifter.
3. Engagera dig i annat. Läs böcker, gå på museum och upplev nya platser och miljöer.
4. Sätt upp tydliga regler. Om du absolut inte kan släppa tankarna på jobbet, avsätt en särskild stund under dagen till det, och ägna dig därefter åt annat.
5. Umgås. När du spenderar tid med familj och vänner kan det vara enklare att släppa jobbtankarna.

Bilaga: Statistik på riks- och länsnivå

För mer information, kontakta
Björn Lang, tf vd för Visma Spcs, 070-872 72 29
Mats Assarsson, ordförande för Företagarförbundet Fria Företagare, 070-937 41 33
Emma Cajnerud, pressansvarig Visma, 070-816 28 84

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, outsourcingtjänster, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Vi förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser både inom privat och offentlig sektor. 400 000 nordeuropeiska kunder använder våra produkter och tjänster, och ytterligare 330 000 använder oss som hostingpartner. Vi är 6 700 anställda och omsatte 7 100 miljoner norska kronor 2014.

Presskontakt

Malin Carlson

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73

Relaterat innehåll

Visma
Box 4015
203 11 Malmö
Sweden