Gå direkt till innehåll
Boo Gunnarson, Visma, Mats Evergren, NyföretagarCentrum Sverige, Olof Holmgren, Tillväxtavdelningen Åre kommun och Can Savran, kommunalråd (C) i Åre. Foto: Mimmi Rito, Visma
Boo Gunnarson, Visma, Mats Evergren, NyföretagarCentrum Sverige, Olof Holmgren, Tillväxtavdelningen Åre kommun och Can Savran, kommunalråd (C) i Åre. Foto: Mimmi Rito, Visma

Pressmeddelande -

Åre är Årets Nyföretagarkommun 2019

Åre har för andra gången utsetts till Sveriges bästa kommun för nya företagare och tar idag emot priset på 100 000 kronor ur Vismafonden på landets största nyföretagarmässa, Eget Företag, idag. I sin motivering lyfter juryn särskilt fram den framgångsrika besöksnäringen. Åre blev Årets Nyföretagarkommun redan 2009.

– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag och för att Sverige ska fortsätta må bra behöver fler ta steget till eget. Syftet med det här priset är att inspirera landets kommuner att jobba aktivt med det lokala företagsklimatet och nyföretagande, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Sammanlagt åtta kommuner var nominerade till priset Årets nyföretagarkommun 2019: Vaxholm, Västerås, Knivsta, Enköping, Varberg, Simrishamn, Gällivare och Åre.

De nominerades utifrån hur många nya företag som har startats per tusen invånare från nyårsdagen 2018 till den 30 juni 2019 och kategoriseras enligt SKL:s kommungruppsindelning. Siffrorna över nyföretagandet hämtas från Bolagsverket.

En jury som består av representanter från både Visma och NyföretagarCentrum har bedömt kommunernas arbete med att lyfta och stärka lokala entreprenörer och få fler att starta nya företag.

Prissumman på 100 000 kronor delas ut under tre års tid till olika lokala organisationer eller initiativ. Vad pengarna ska användas till bestämmer vinnarkommunen i samråd med instiftarna. Prissumman kommer ur Vismafonden och har tidigare bland annat använts till nyföretagande med inriktning på ungdomar och utrikesfödda.

Priset Årets Nyföretagakommun 2019 delas ut på landets största nyföretagarmässa, Eget Företag, i Stockholm idag.

– Det är väldigt viktigt att jobba långsiktigt med att stärka nyföretagandet. Det börjar redan i skolan med möjligheten att driva och företag inom ramen för utbildningskonceptet Ung Företagsamhet, och fortsätter med ett aktivt samarbete med oss på NyföretagarCentrum, säger Mats Evergren, marknadschef på NyföretagarCentrum Sverige.

Juryns motivering:
”Årets nyföretagarkommun har under många år legat i topp i nyföretagandet. Den framgångsrika besöksnäringen skapar ringar på vattnet, vilket möjliggör att många nya, olika typer av företag startas och ger försörjning åt många. Resultatet är en vinnande mix av företag på såväl en lokal som en digitalt gränslös marknad. Därför är Åre, åter igen, årets nyföretagarkommun 2019.”

För mer information, kontakta gärna:
Boo Gunnarson, företagarexpert Visma Spcs, 070-872 72 32, boo.gunnarson@visma.com
Mats Evergren, marknadschef NyföretagarCentrum Sverige, 070-814 44 04, mats.evergren@nyforetagarcentrum.se

Fakta: Tidigare vinnare
I fjol utsågs Vellinge till Årets nyföretagarkommun. Tidigare vinnare är Strängnäs 2005, Helsingborg 2006, Gnosjö 2007, Norrtälje 2008, Åre och Strömstad 2009, Enköping 2010, Vara 2011, Sigtuna 2012, Uppvidinge 2013, Simrishamn 2014, Ystad 2015, Östersund 2016 och Askersund 2017.

Ämnen

Kategorier


---------------------
Visma erbjuder programvara och tjänster som förenklar, digitaliserar och effektiviserar affärsprocesser inom privat och offentlig sektor. Koncernen verkar i Norden, Benelux, Centraleuropa och Östeuropa. Med fler än 9 500 anställda, 1 000 000 kundavtal och en omsättning på 1 199 miljoner euro under 2018 är koncernen ett av de ledande programvaruföretagen i Europa.

Presskontakt

Malin Carlson

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73
Visma
Box 4015
203 11 Malmö
Sweden