Följ Visma

75 000 nya företag i rekordprognos för 2011

Pressmeddelande   •   Apr 11, 2011 08:30 CEST

Intresset för att starta företag har aldrig varit så stort som nu och innan året är slut beräknas 75 000 nya företag ha startats i landet. Det motsvarar en ökning med 15,4 procent jämfört med rekordåret i fjol, visar en prognos som tagits fram av programföretaget Visma Spcs.

– Just nu är det en väldig kraft i nyföretagandet och vi ser inga tecken på att den starka trenden skulle brytas. Vi har en stadig ökning av antalet nya kunder bland företag med upp till 20 anställda, den stora målgrupp där vi har vår huvudsakliga marknad, säger Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs.

Efter krisåret 2009 ökade antalet nya företag stadigt under 2010. Två viktiga regelförändringar – halveringen av aktiekapitalet förra våren och avskaffandet av revisionsplikten i mindre bolag i höstas – gjorde det enklare för fler att ta steget till eget företagande.

På väg mot ett rekordår
Första kvartalet i år ökade nyregistreringarna i de fyra vanligaste företagsformerna aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag med 32,7 procent. Faktum är att fler företag startats de tre första månaderna i år än under de fyra första i fjol.

I prognosen för hela 2011 antas utvecklingen följa trenden från den senare delen av 2010 och på en nivå där hänsyn tas till att antalet nya företag inte ökar lika mycket som under det första kvartalet i år. Bedömningen är att effekten av fjolårets regelförändringar avtar något framöver.

Om ökningen sett över hela året blir drygt 15 procent kommer cirka 75 000 nya företag att startas innan året är slut. Det är i så fall 10 000 fler än 2010 och 20 000 fler än krisåret 2009.

Viktiga regelförändringar
– Det är glädjande när regelförändringar i kombination med en bättre konjunktur får så snabb effekt. Flera undersökningar visar att det finns ett brett intresse hos människor i alla åldrar att starta eget och när det nu blivit mindre kostsamt både att starta och driva exempelvis ett aktiebolag förverkligar fler sina entreprenörsdrömmar, säger Rolf Dahlberg.

– En annan viktig orsak till den goda utvecklingen är att alltfler talar positivt om att driva eget – hur det utvecklar människor och hur det på sikt även skapar nya arbetstillfällen.

Länkar till mer information:
• Statistik och grafik till prognosen hittar du på www.mynewsdesk.com/se/pressroom/visma
• Information och inspiration till nyföretagare på www.nustartarviomsverige.se

För mer information kontakta
Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs AB, 0470-70 60 39, rolf.dahlberg@visma.se
Lars Fredell, informationschef för Visma Spcs AB, 0470-70 60 50, lars.fredell@visma.se

Vismakoncernen är den ledande leverantören av produkter och tjänster inom programvara, outsourcing, inköpslösningar, betalningstjänster, butiksdatalösningar, IT-projekt, anbud och upphandling. Visma förenklar och effektiviserar verksamhetsprocesser hos 240 000 kunder i både privat och offentlig sektor i norra Europa. Koncernen har drygt 4 300 anställda, varav 1 300 i Sverige. Omsättningen uppgick 2010 till 4 168 miljoner norska kronor.