Gå direkt till innehåll
10.000 ansökte om skuldsanering förra året

Pressmeddelande -

10.000 ansökte om skuldsanering förra året

Förra året var 10 071 personer så svårt skuldsatta att de ansåg sig tvingade att ansöka om skuldsanering, en ökning med 9 procent jämfört med året innan. Det framgår av en sammanställning som Visma gjort från Kronofogdens statistik. 

Kronoberg utmärker sig med en ökning av antalet ärenden på närmare 40 procent. I Värmland minskade däremot ansökningarna med 14 procent. I sällskap med Norrbotten och Västmanland var detta de enda tre länen som visade en minskning.

− Det finns sannolikt ett stort mörkertal. Det är inte ovanligt att många mår dåligt över sin situation och inte vågar eller orkar söka hjälp, säger Maria Blomqvist, skuldrådgivare hos Visma Collectors.

Antalet ansökningar fortsätter att öka
Skuldsaneringslagen har funnits sedan 1994 och ansökningarna var 2014 på rekordnivå. Ansökningarna har ökat stadigt sedan 2009 och 2014 är inget undantag.

Den som beviljas skuldsanering betalar av sina skulder i så hög grad som Kronofogden bedömer är möjligt. Vanligtvis sker detta under en femårsperiod och därefter avskrivs resterande skuld.

– Skuldsanering är en jobbig situation för den som är drabbad. Stress och skam är vanliga känslor hos den som har stora skulder. Fordringsägarna får också i många fall nöja sig med att bara en del av skulden blir betald och förlorar således intäkter, säger Maria Blomqvist.

Livslång skuld kostar 30–50 miljarder
Det är långt ifrån alla svårt skuldsatta som ansöker om skuldsanering och ännu färre som får det beviljat. Enligt Kronofogdens statistik har över 100 000 människor varit registrerade hos dem i över 20 år och sitter alltså fast i en livslång skuld. Många lever på existensminimum, vilket leder till att både de och människor i deras närhet mår dåligt.

Ohälsan som relateras till deras ekonomiska problem kostar samhället stora pengar. Varje år beräknas den kosta samhället 30–50 miljarder.

Den typiske personen i skuld
En tidigare undersökning har inte kunnat ge en bild av vem det är som fastnar i skuldfällan. Vanligt är dock ensamstående föräldrar och personer som drivit enskild firma. Det är inte enstaka händelser som leder till överskuldsättning utan en kombination av flera faktorer, exempelvis omgivning, livssituation och förändrade förutsättningar.

– För att undvika att skuldsätta sig är det viktigt att se över sina levnadskostnader och lämna ett utrymme för förändringar i ekonomin, säger Maria Blomqvist.

Tips till den som är skuldsatt:
– Upprätta och följ en detaljerad budget
– Kontakta fordringsägarna för en avbetalningsplan
– Sök hjälp hos budgetrådgivare i din kommun
– Se över vilka av dina levnadskostnader du kan minska

Tips till leverantörer:
– Var proaktiv, gör en kreditupplysning innan leverans
– Låt det inte gå för lång tid mellan leverans och fakturering
– Upprätta tydliga avtal
– Ha fasta rutiner för fakturering

För mer information, kontakta
Maria Blomqvist, skuldrådgivare hos Visma Collectors, 070-654 47 56

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, outsourcingtjänster, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Vi förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser både inom privat och offentlig sektor. 340 000 nordeuropeiska kunder använder våra produkter och tjänster, och ytterligare 330 000 använder oss som hostingpartner. Vi är 6 100 anställda och omsatte 6 500 miljoner norska kronor 2013.

Presskontakt

Malin Carlson

Malin Carlson

Presskontakt PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige +46 730 86 93 73

Relaterat innehåll