Följ Visma

Nio av tio småföretagare känner inte till regeringens digitaliseringscheckar

Pressmeddelande   •   Maj 29, 2017 07:15 CEST

Mer än nio av tio småföretagare i Sverige känner inte till de ”digitaliseringscheckar” som de kan söka sedan årsskiftet, visar en ny undersökning från Visma. Checkarna kan ge företagen upp till en kvarts miljon kronor för att stärka sin digitala kompetens.

– Digitaliseringen innebär fantastiska möjligheter för små och medelstora företag. Att regeringen satsar för att fler ska få nytta av detta är utmärkt, men att så många inte ens känner till möjligheten att få kontant stöd är ett problem, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

I Vismas undersökning svarar mer än nio av tio småföretagare, 92 procent, att de inte känner till digitaliseringscheckarna. Möjligheten att söka har funnits sedan årsskiftet, med syftet att höja den digitala kompetensen hos små och medelstora företag. Enligt Tillväxtverket, som är ansvarig myndighet, har bara ett fåtal ansökningar om stödet beviljats hittills.

På frågan om vilken hjälp småföretagare vill ha för att skynda på digitaliseringen svarar var femte, 22 procent, att de vill ha hjälp med att öka lönsamheten. 19 procent anger att de vill ha en bättre internetuppkoppling, något som digitaliseringscheckarna inte är avsedda för. En av sju småföretagare, 13 procent, vill ha hjälp med att ta fram en digital strategi för sitt företag – och här finns hjälp att få för den som uppfyller kraven för checkarna.

Höga krav stoppar många småföretag från att söka
Digitaliseringscheckarna riktar sig till företag som vill växa, har 2–49 anställda och en omsättning på minst tre miljoner kronor.

– Kravet på tre miljoner i omsättning gör tyvärr att många mindre företag som vill växa inte är aktuella. Fyra av fem jobb skapas i de små och medelstora företagen, så det är synd att så många går miste om möjligheten att få stöd i sin digitala omställning, säger Boo Gunnarson.

Enligt EU:s statistikbyrå Eurostat ligger svenska småföretag efter när inom digitalisering.Bara elva procent av företagen är på en avancerad nivå när det gäller digital teknik. Siffran är lägre än i något annat nordeuropeiskt land och långt under det europeiska genomsnittet på 17 procent.

För mer information, kontakta gärna:
Boo Gunnarson, företagarexpert Visma Spcs, 070-872 72 32, boo.gunnarson@visma.com
Johanna Stier, pressansvarig Visma Spcs, 073-056 17 69, johanna.stier@visma.com

Bilaga: 
Resultaten från undersökningen som tabell.

Fakta: Fem skäl för småföretagare att satsa digitalt
- Du blir mer effektiv och sparar tid som du kan lägga på annat
- Du når ut till större marknader än tidigare
- Du kan vara tillgänglig överallt och kan arbeta mer flexibelt
- Det är lättare att utveckla smartare produkter och tjänster
- Det blir billigare när fler tjänster och lösningar finns på webben kostnadsfritt

Fakta:
Digitaliseringscheckar
- Digitaliseringscheckar riktar sig till företag som vill stärka sin konkurrenskraft genom digitalisering, exempelvis genom att ta fram en digital strategi, en ny affärsmodell eller digitalisera företagets verksamhet och processer.
- Checkarna kan användas till att ta in extern kompetens och ska bidra till att höja den digitala mognaden samt skapa nya värden i företaget.
- Digitaliseringscheckarna finns i alla regioner utom Norrbotten, Västernorrland och Jämtlands län.
- Företag som har 2-49 anställda och en omsättning på minst 3 miljoner kronor kan ansöka hos Tillväxtverket.

Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes via e-post till cirka 14 000 företag mellan den 19 april och 14 maj 2017. 1 110 svarade på frågorna. Den geografiska spridningen av de svarande motsvarar ett statistiskt urval.

Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Visma förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser inom både privat och offentlig sektor. 500 000 nordeuropeiska kunder använder Vismas produkter och tjänster, och ytterligare 300 000 använder Visma som hostingpartner. Koncernen har 5 500 anställda och omsatte 7 855 miljoner norska kronor 2016.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera